Spreminjanje sebe za spreminjanje sveta

AEQ metoda® ni hitra in enostavna rešitev težav. Takšnih opcij imamo kot družba še preveč in skoraj nikoli niso dejanske rešitve, ampak problem samo zakrijejo in/ali prestavijo drugam in v drug čas.

Je način postopnega in dolgoročnega spreminjanja, iskanja in prepoznavanja vzrokov in učenja, kako jih malo po malo odpravljati.

Nič v naravi ne zraste hitro in tako tudi naše spreminjanje potrebuje čas. AEQ metoda® je orodje, ki nam lahko služi celo življenje in nam pomaga pri učenju, kako prilagajati naše vedenje trenutnim okoliščinam, potrebam, željam in ciljem.

Časi in okolje se namreč spreminjajo. Danes prehitro za našo srčiko – telo in podzavest. Ta dva dela nas sta namreč precej bolj inertna v zavijanju, kakor zavest. Delujeta pod realnim vplivom časa in gravitacije (zanju je vse “tukaj” in “zdaj”, medtem ko zavest potuje bolj na kvanten način (brez težav se v mislih zavestno premikamo iz včeraj na pojutrišnjem in na drug konec sveta v sekundi).

Zato zavestno brez težav ustvarimo notranji svet želja, pogledov in ciljev, ki se povsem razlikuje od tiste realnosti, ki jo nosimo v sistemu podzavest-telo. Na nek način živimo v dveh svetovih – iluziji zavesti in realnosti telesa.

V konfliktu sami s sabo

Živimo v konfliktu sami s sabo, kar ustvarja notranjo napetost in trenje, ki se kaže v kronično povečani napetosti mišic. Od tod toliko bolečih sklepov, obrab in poškodb ter kroničnih bolezenskih stanj, ki pestijo sodobnega človeka.

Za ustvarjanje razlike med dvema svetovoma in vzdrževanje iluzije zavesti se moramo od telesa ločiti, kar storimo s potlačenjem občutkov, distrakcijami, begom v užitke in omame.

Večina podzavestnih in telesnih vzorcev izhaja iz našega otroštva, ko smo jih “downloadali” od staršev. Ti vzorci so bili v najboljšem primeru prilagojeni za preživetje in delovanje v tistem času. A okolje se je vmes spremenilo in danes, ko smo starejši za X let, se marsikaj od naučenega ne sklada več z ustrojem sveta, nas omejuje ali nam celo škodi.

Morda so naše želje in ambicije povsem drugačne od tistih, ki so jih gojili naši predniki. Za dosego in uresničitev nam ne preostane drugega, kakor da naše trenutno (realno) stanje najprej prepoznamo in sprejmemo, nato pa postopoma posodabljamo našo programsko opremo, kakor to redno delamo na telefonih.

Spremenimo telo, da bi spremenili življenje

Ker se podzavestni vzorci odražajo neposredno na in skozi telo, lahko z opazovanjem stanja telesa in gibanja prepoznamo, kje so te posodobitve potrebne. V AEQ metodi® se posodabljanja lotimo skozi opazovanje in spremembo gibalnih vzorcev in mišičnih napetosti, česar se učimo skozi redno in vestno izvajanje AEQ vaj®. Spremembe ustvarjamo preko učenja boljšega zavestnega nadzora nad krčenjem in daljšanjem mišic, kar nam omogoča več zavestnega vpliva na naše vedenje (ki v osnovi ni nič drugega, kot gibanje).

AEQ metoda® nas s svojim učenjem opremi za lažjo prepoznavo (občutenje) in postopno urejanje (gibanje) nam neželenih stanj, delovanja, odnosov in okoliščin. Ta pot kot rečeno ni lahka in hitra ter tudi ne za vsakogar. Omogoča pa vsakemu, ki se odloči vložiti svoj čas, energijo in pozornost v spreminjanje, dolgoročen napredek in pot k bolj urejenemu telesu, počutju in izpopolnjujočemu življenju.

Nace Janežič, učitelj gibanja in AEQ metode®  1. stopnje