Kaj nam sporoča bolečina?

Kakšen je smisel bolečine? Kakšna je razlika med akutno in kronično bolečino? Kako poteka zdravljenje in odpravljanje bolečine skozi prizmo AEQ metode®?

Bolečina je stvar, ki se ji človek nagonsko želi izogniti. Je neprijetna, moteča in nam onemogoča sproščeno bivanje in delovanje. Zato niti ni čudno, da je človek iznašel vse mogoče načine, da bolečino na hitro utiša in se nemoteno spet posveti svojim opravkom. Protibolečinske tablete, blokade, analgetiki, tehnološki in drugi načini, da se zamotimo in preusmerimo pozornost ali pa se omamimo na takšen in drugačen način – z alkoholom, tobakom, drogami, hrano, tv serijami ali športom. Trg izogibanja bolečini vsekakor cveti.

Bolečina namreč ni samo telesna, je tudi duševna in psihološka. Čeprav jo na koncu vedno občutimo v telesu in skozi telo. Je pravzaprav opozorilo, da nečesa v življenju ne počnemo na pravi način. Na pravi način mislim v skladu z našimi sposobnostmi, željami, potrebami ali namenom. Je opozorilo, da so ti opravki, h katerim se vrnemo po zaužitju protibolečinske tablete, pravzaprav vzrok, zakaj nas sploh boli.

Zakaj ignoriranje in zanikanje bolečine ne reši ničesar?

Problem je, ker ob ignoriranju bolečine ta za nekaj časa morda izgine ali se zmanjša, vendar vzrok ostane nedotaknjen. In naslednjič nas bo telo opozorilo z nekoliko glasnejšim alarmom – večjo bolečino. Smatra namreč, da prvega opozorila nismo slišali. Če trmasto vztrajamo, bodo sčasoma opozorila (bolečina) vedno večja, dokler nas ne bo položilo, zaustavilo in streznilo preko kakšne resnejše bolezni, nezgode ali situacije. Telo je v tej bitki premočno za zavest in na koncu vedno pride na svoje. In v času resnega okrevanja si končno lahko (moramo) vzamemo čas, da smo prisotni tukaj in zdaj, se z bolečino soočimo in ji prisluhnemo. Takrat namreč težko pobegnemo, saj alarm zvoni že premočno in preglasno.

Bolečina je torej naša učiteljica in ne mučiteljica. Je naša opozorilna lučka, da nekaj v našem telesu ni urejeno in ne deluje, kot bi bilo potrebno. Da usklajenost gibanja ni optimalna, da je krajšanje in daljšanje mišic nekoordinirano in smo premalo prilagodljivi. Če jo znamo upoštevati, je neprecenljiva. Podaja nam namreč smerokaz in vodstvo, kakšno delovanje je za nas koristno in katero nas vodi v večji nered – razpad. Gibanje in delovanje v skladu z našimi potrebami in sposobnostmi nam namreč vzbuja pozitivne občutke ugodja in zadovoljstva, medtem ko nas »preveč« ali »premalo« dela nemirne, vzbuja nelagodje in bolečino.

Povedano drugače – bolečina pomeni za nas »ustavi se, premisli, spremeni in poskusi znova«. Na ta način se učimo drugačnega delovanja, ki je učinkovitejše. V časih, ko je bilo od učinkovitega gibanja in porabe energije odvisno naše preživetje (življenje v divjem in neukročenem naravnem okolju), smo občutke nelagodja v telesu jemali zelo resno in jih upoštevali. Ignoriranje, razen v izjemnih primerih, je pomenilo nevarnost, ki se bo z odlašanjem samo še stopnjevala, posledice pa bodo sčasoma vedno težje.

Razlika med akutno in kronično bolečino

Obstaja razlika v razumevanju akutne in kronične bolečine, čeprav je v osnovi njun namen enak – zaščita in klic po pozornosti. Akutna bolečina (npr. kot posledica trenutne poškodbe) je namreč potrebna in zdravilna, saj označuje procese celjenja in obnove ter nas ščiti pred dodatnimi poškodbami prizadetega dela telesa. Če akutno bolečino dovolj dolgo ignoriramo in potiskamo stran od zavesti, postane podzavestna – del našega notranjega programa delovanja, del nas … In s tem torej tudi kronična.

Kronična bolečina na drugi strani torej označuje predvsem potrebo po usmerjanju pozornosti in časa v določen problem, ki smo ga dovolj dolgo zanemarjali in s tem sploh ustvarili razmere za razvoj akutne bolečine v kronično. Pozornost usmerjamo v kronično bolečino z namenom iskanja rešitve prek spremembe našega odnosa do česarkoli (drugih ljudi, nas samih, dela, športa …). Dalj časa, kot smo bolečino potiskali v podzavest, več časa bomo potrebovali za njeno celjenje in odpravljanje.

Spoštujmo bolečino

Danes smo predvsem zadovoljni, če bolečina čim hitreje mine. Težko pogledamo nekoliko dlje v prihodnost in se zavemo, da kratkotrajno urejanje telesa danes lahko reši dolgotrajne težave v prihodnosti. Zato so za sodobnega človeka izjemno dragocena učenja, ki jih dobiva preko epizod bolečin, če jih le zna vnovčiti za lastno rast in razvoj.

Nace Janežič, učitelj AEQ metode® 1. stopnje