AEQ metoda

Naučite se sprostiti in odpravite kronične bolečine in stanja

Z AEQ metodo® se učimo spremeniti odnos do telesa, časa in življenja, da bi s tem odpravili (kronične) težave, ki nas pestijo. Z lahkotnimi vajami izboljšujemo sposobnost sprostitve in večjega nadzora nad mišicami, učinkovitejšega dihanja in boljše povezave med telesom in umom.

Zakaj začeti

AEQ metoda uči, kako z opazovanjem lastnega telesa, gibanja in dihanja boljše razumeti, kakšni smo in zakaj smo takšni. Okolje namreč ves čas vpliva na nas, mi pa se nanj odzivamo z vzorci, ki smo se jih naučili skozi življenjske okoliščine (predvsem v zgodnjem otroštvu). Ti vzorci so pogosto zastareli in nam ne služijo več najbolje, saj se telo in podzavest spreminjata veliko počasneje, kot sodobni svet. Takšno stanje pretiran in stalen stresni odziv, zmanjša možnost sprostitve in dolgoročno povzroča razne kronične bolečine, stanja in bolezni.

Da bi prenesli ves stres, ki nam ga povzroča prehitro življenje in velika količina informacij (vpliv tehnologije), moramo povišati napetost mišic – se bolj napeti, kot če bi dvigovali breme. Če smo napeti prepogosto in predolgo, takšno stanje postane podzavestno in avtomatično. Z drugimi besedami to pomeni, da se ne znamo več sprostiti niti, ko je za to priložnost in bi bilo primerno.

Takšna kronična napetost in povišana togost telesa otežuje gibanje, nas pretirano utruja in zmanjšuje občutek svobode v delovanju. Prekomerno napete mišice vplivajo tudi na zmanjšano sposobnost polnega in lahkotnega dihanja, kar dodatno zmanjša količino življenjske energije, ki jo imamo na voljo za delovanje. Poslabša se naša sposobnost čutenja telesa in tako veliko hitreje prezremo telesna sporočila in opozorila, da ne zmore več. V kolikor se na ta opozorila ne odzovemo in jih ne upoštevamo, se bodo sčasoma stopnjevala, da bi jih le opazili in spoštovali. Žal večina ljudi živi tako zavestno odklopljeno od svojega telesa, da sporočila zasliši (oziroma začuti) šele, ko so že zelo glasna in boleča. Kažejo se v obliki raznoraznih kroničnih bolečin, stanj in bolezni.

Cilj metode

Osnovna namena AEQ metode® sta:
1) povečanje sposobnosti, da občutimo realno stanje telesa (smo utrujeni, nas boli, imamo slab občutek, kako se naj odločimo…) in
2) ponovno pridobivanje sposobnosti sprostitve prekomerno napetih mišic telesa.

Boljše kot se občutimo, bolj bomo vedeli, kaj si v življenju želimo in potrebujemo. In bolj kot je naše gibanje usklajeno in učinkovito, bolj bomo lahko delovali, govorili in mislili usklajeno in učinkovito. Na ta način postopoma urimo sposobnost urejanja težav in zadovoljevanja svojih potreb, kar nas naredi bolj samozavestne, sproščene in umirjene.

V AEQ metodi te cilje uresničujemo z učenjem in rednim izvajanjem AEQ vaj in AEQ dihalnih vaj ter protokolov. Hkrati pa skozi pogovor povečujemo razumevanje problematike in tega, kakšen je vpliv okolja na naše življenje in zakaj smo v takšni situaciji. Razumevanje v kombinaciji s pridobivanjem sposobnosti čutenja in nadzora nad telesom nam omogoča drugačno zavestno delovanje, kar pa sčasoma vpliva tudi na spremembo našega podzavestnega (avtomatičnega) delovanja. Tako spreminjamo vzorce gibanja, vedenja in dihanja in si omogočamo ustvarjati drugačno življenje – takšno z manj bolečinami in več zadovoljstva.

Kaj AEQ ureja

Težave, pri katerih si lahko pomagamo z učenjem AEQ metode® so med drugimi: astme, bronhitisi, pogosta virusna obolenja, glavoboli, migrene, bolečine v hrbtu, bolečine v sklepih in mišicah, prebavne težave, boleče menstruacije,  bolečine v vratu, zamrznjena rama, bolečine v kolenu, preutrujenost in izgorelost, pomanjkanje energije in motivacije, zadihanost, smrčanje, težji potek kovida…

Delavnice. Predavanja. Vadbe. Programi.

Aktualno dogajanje

Nace Janežič
O učitelju

S teboj bom Nace

Po izobrazbi sem sicer magister kineziologije, učitelj AEQ metode 2. stopnje in AEQ dihanja 1. stopnje, po duši pa raziskovalec življenja in odnosov. Večni učenec življenja, a svoje poslanstvo čutim v poučevanju drugih.

Moje področje delovanja je raziskovanje in poučevanje prepleta čustev, telesa in odnosov. Sem pravi naslov, če se želite naučiti dvigati lastno čustveno zrelost, postati boljši v prepoznavanju in urejanju svojih težav in skozi življenje rasti ter bivati vedno bolj kakovostno, lahkotno, smiselno in opolnomočeno.