Izzivi karantene

Lahko verjamemo, da se je trenutna situacija zgodila zato, da bi se stanje ljudi in sveta nekoliko prečistilo, prevetrilo in spremenilo. Ali pa tega ne verjamemo. Vse je odvisno od perspektive in prepričanj posameznika.

Je pa dejstvo, da tole obdobje preizkuša vsakega od nas, vsakega na svoj način. Včasih je lažje vsako minuto spremljati dejstva in razvoj dogodkov okoli nas, da utišamo glasove iz naše notranjosti. Da s tem ustvarimo zunanji pritisk, ki uravnovesi notranji pritisk. Tisti pritisk v vsakem od nas, ki nam govori, da je čas za pogled vase in spremembo. A to je včasih težja naloga, kot pa se soočiti z zunanjo nevarnostjo v obliki pandemije.

Pa vendar – notranji pritisk ostaja in vsi ga čutimo. Marsikdo ne bo imel kam zbežati in če pritiska ne znamo usmeriti, uporabiti ali mu pustiti, da se sprosti na ustvarjalen način … lahko praktično eksplodiramo. Verjamem, da je ukvarjanje s sabo in razumevanje sebe veščina, ki se jo moramo naučiti. In v tem času je veliko ljudi, ki te veščine ne obvladajo in se počutijo enostavno izgubljene. Bolje rečeno – najdene. Od sebe namreč tokrat težko zbežijo.

Zato pride prav vsako orodje, ki lahko pomaga človeku vsaj začeti sebe malo bolj čutiti, poslušati in razumevati. Ki pomaga človeku vsaj malo usmerjati notranje tokove, sprostiti pritiske, jih uporabiti sebi v prid in najti ravnovesje.

Ker je telo samo podaljšek uma in notranjega sveta, nam je včasih najlažje začeti pri njem in skozi njega. Zato toliko verjamem v dobrobit GIBANJA, tako v lepih kot težkih časih. Predvsem pa gibanja, katerega glavni namen je UČENJE. Učenje čutenja, usmerjanja pozornosti, uravnovešanja, zavedanja, izražanja. Vse to je v ozadju vseh postavljanj na roke, žongliranj in enonožnih počepov, s katerimi se ukvarjamo na delavnicah. Čeprav redko kdo vidi skozi to mrežo atraktivnega in bleščečega. Prava vrednost tiho čaka v ozadju in se dotakne vsakega, ki se ji približa.

Gibanje je življenje.