Boli me hrbet – kaj naj storim?

Učitelj

Nace Janežič

Tip dogodka

Delavnica

Kategorija

AEQ, Diham, Gibam

Kaj storiti, ko boli hrbet?

Dejstvo je, da dolgotrajne in ponavljajoče bolečine v hrbtu niso zabavna stvar.

Kvarijo nam vsakdan, nas telesno in psihično utrujajo ter nas spravljajo v stisko ob misli: »Ali bo tega kdaj konec?« in »Kaj za vraga naj storim?«.

Uradne diagnoze navadno ne pomagajo kaj dosti, prav tako ne razni tretmaji in vadbe.

Sam sem bil ta človek (moja zgodba), ki se je ukvarjal z zgornjimi težavami in stiskami, tako da dobro vem, kako je.

Moje težave so se začele drastično izboljševati, bolečine v hrbtu pa sem uredil, ko sem se spoznal z AEQ metodo.

Naučite se pomagati si ob bolečinah

Namen delavnice je odpravljanje kroničnih bolečin in napetosti v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih in kolenih.

Na delavnici se boste naučili:

 • kako z AEQ vajami in AEQ dihanjem spreminjati vzorce gibanja in dihanja,
 • sproščati kronično napete in boleče mišice,
 • boljše razumeti vzroke svojih težav in
 • kako s spreminjanjem dihanja in gibanja vplivati na spremembo svojega vedenja, ki vas je pripeljalo v težave.

Na delavnici vam bom predal znanje in vaje, s katerimi boste lahko hitro dosegli zmanjšanje napetosti in bolečine, ko vas spet zaboli hrbet. Hkrati pa se boste z vajami in pridobljenim znanjem učili zmanjševati tudi kronično (podzavestno) napetost mišic, kar dolgoročno vpliva na vedno manjši pojav bolečin in postopno urejanje težav.

AEQ metoda (PREBERI VEČ) namreč uči, da je večina kroničnih težav in bolečin povezana z dolgotrajno in prekomerno mišično napetostjo. Ta ima več namenov in funkcij:

 1. omogoča nam premagovanje (pre)velikih in dolgotrajnih pritiskov, bremen in stresa, katerim smo podvrženi;
 2. omogoča blokado občutenja notranjih stanj, neprijetnih občutkov in bolečin, katerim bi se radi izognili;
 3. zmanjšuje možnost spontanega izražanja in vedenja, ki nas je v preteklosti večkrat spravilo v težave ali neprijetne situacije.

 

Problem nastane, ko ta stanja tolik ponotranjimo, da postanejo naša navada – podzavestni vzorci, ki se jih niti ne zavedamo več. Tako ne moremo razumeti in dojeti, kaj je vzrok problema, čutimo samo posledice delovanja teh vzorcev v obliki bolečin in težav.

Kronično napete mišice sčasoma postanejo utrujene in razbolele, vplivajo pa tudi na poslabšano gibanje hrbtenice, rok in nog. Raztezanje pri tem ne pomaga prav dosti; še več – lahko ima celo nasprotni učinek!

A TO STANJE NI DOKONČNO IN SE GA DA SPREMENITI – TAKO KOT STE SE NAVADILI BITI VES ČAS NAPETI, SE LAHKO PONOVNO NAUČITE, KAKO BITI BOLJ SPROŠČENI.

Rešitev je v tem, da se znova naučite sprostiti mišice in jih tako razbremeniti, kar prinaša občutek ugodja in olajšanja, saj se mišice končno lahko spočijejo – vi pa tudi.

Delavnica bo razdeljena na dva dela

TELESNI VIDIK

 • Kako stres in način življenja vplivata na povečano napetost mišic.
 • Kako kronično napete mišice vplivajo na slabše gibanje in dihanje.
 • Kako učinkovito sprostiti kronično napete in boleče mišice.
 • Kako spremeniti vzorec dihanja v takšnega, ki podpira večjo sproščenost in zmanjšuje napetost.

ČUSTVENI VIDIK

 • Kako so povezana čustva in kronične napetosti v telesu.
 • Vzroki za potlačitev in blokiranje čustvenih stanj/odzivov.
 • Katere mišice se napenjajo ob določenih čustvenih stanjih.
 • Kako z dihanjem in spreminjanjem vzorcev gibanja vplivamo na občutenje in izražanje čustvenih stanj in s tem zmanjšamo kronične napetosti in težave.

Kaj vam bo delavnica dala?

Na delavnici se boste naučili enostavnih vaj in pristopa, s katerim boste se boste znali globoko sprostiti in tako učinkovito ublažiti ali odpravite bolečine v hrbtu.

Posledično vplivate tudi na zmanjšanje bolečine v kolkih, vratu in ramenih.

Naučili se boste izvajanja:

 • AEQ DIHALNIH VAJ ® ZA UČENJE UČINKOVITE SPROSTITVE MIŠIC, UMIRJANJE NAPETOSTI in POVEČANJE ZAZNAVANJA (ČUTENJA) TELESA,
 • DIHALNEGA MODULA ZA SPROSTITEV IN UMIRITEV TELESA IN ŽIVČNEGA SISTEMA.

Vse vaje s skupnim namenom – sprostiti mišice in zmanjšati napetosti v predelu hrbtenice. Vaje boste enostavno vnesli v svoj vsakdan in tako sproščali dnevno nakopičen stres, vaše telo pa bo delovalo bolj mehko, lahkotno in sproščeno, s čimer bo tudi bolečine manj.

Spoznali boste kako in zakaj so vaše mišice preveč napete in se jih naučili izklopiti, ko je to potrebno in primerno.

Že v času srečanja boste lahko začutili spremembo v napetosti in počutju, pridobili pa boste tudi razumevanje, kako nadaljevati z urejanjem svoje bolečine ali težav.

Po koncu delavnice prejmete skripto s pisnim in video gradivom vaj.

*Vaje, ki jih boste na delavnici spoznali, predstavljajo enostavno pomoč ob bolečinah in težavah v hrbtu, ki so predvsem posledica povišane napetosti mišic trupa. Vaje niso nadomestilo za uradno zdravljenje. Čeprav lahko večja sposobnost sprostitve koristi večini ljudi, pa je za odpravljanje težjih stanj navadno potrebna kompleksnejša obravnava.

Zakaj je AEQ metoda prava izbira pri kroničnih bolečinah in stanjih?

Zakaj delavnica Boli me hrbet?

Vpliv AEQ metode na zmanjšanje kroničnih bolečinskih in drugih stanj je znanstveno podprt in dokumentiran. Več o tem preberite TUKAJ.

Pri AEQ metodi dosegamo spremembo telesnega stanja na način, da zavestno vplivamo na spremembo signalov, ki jih možgani pošiljajo mišicam (naj bodo napete ali sproščene). Na ta način aktivno, učinkovito in dejansko vplivamo na spremembo mišičnih napetosti, med tem ko druge pogoste metode (manualne, masaže, raztezanje, valčkanje…) na to spremembo ne vplivajo. Povedano drugače – po raztezanju ali masaži se spremeni v veliki večini naše dojemanje napetosti in bolečine, saj vplivamo na mišične in tetivne receptorje, medtem ko mišična napetost v veliki meri ostane precej podobna, saj se dejanski ukaz iz možganov ni spremenil.

Ko se učimo dosegati to spremembo redno in vztrajno, se sčasoma začne iz zavestnega delovanja premikati v podzavestno – torej postaja večja sproščenost naše naravno in avtomatsko stanje. Takrat se tudi kronične težave začnejo spreminjati v kronično dobro počutje.

Način, na katerega dihamo in povečane napetosti ter bolečine v hrbtu so neposredno povezani. Kadar dihamo sproščeno in s trebušno prepono, nam njeno gibanje ves čas nežno daljša in krajša hrbtenico, s čimer se medvretenčne ploščice hidrirajo in ostajajo vitalne.

Večina ljudi danes diha omejeno in zakrčeno, kar zmanjša pozitiven vpliv gibanja trebušne prepone in dihanja na zmanjšanje možnosti obrab, pojava bolečin in težav v hrbtu. Z AEQ dihanjem se učimo ponovno sprostiti kronično napete dihalne mišice in omogočiti trebušni preponi prosto premikanje, kar ima blagodejen učinek na stanje naše hrbtenice in celostno počutje.

Z učenjem AEQ metode in izvajanjem AEQ vaj se začnemo tudi boljše zavedati, kaj je tisto v našem življenju, kar nam povzroča največ stresa, obremenitev in pritiska. Kot se učimo v vajah spreminjati svoje gibanje in dihanje, se potem tega učimo tudi v vsakdanjem življenju – zavestno spreminjati svoje vedenje, življenjski slog in okolje, v katerem živimo.

Tako postopoma spreminjamo svoje življenje, da bi

 1. zmanjšali obremenitve in stres in
 2. hkrati postajali boljši v tem, kako s tem stresom upravljamo.

Z AEQ metodo torej vplivamo tako na telesni aspekt problema (odpravljanje zakrčenosti), kot tudi na povzročitelje problema (zmanjševanje stresa, urejanje odnosov, sprememba vedenja in življenjskega sloga).

V sklopu delavnice prejmete skripto z opisi vaj in dodatno video gradivo za lažje samostojno nadaljevanje procesa.

Informacije

Nace Janežič

magister kineziologije, učitelj AEQ metode® 1. stopnje in AEQ dihanja® 1. stopnje. Po duši sem gibalec in raziskovalec življenja. Večni učenec življenja, a svoje poslanstvo čutim v poučevanju drugih. Žene me želja po odkrivanju drugačnih znanj in pristopov, po iskanju boljših rešitev in vodenju z lastnim zgledom. Prisegam na pomembnost lastne izkušnje, zato ne širim nečesa, kar nisem izkusil tudi sam, pri tem pa mi je pomembno, da pride človek do lastnih občutij in spoznanj, kaj zanj deluje in kaj ne.

Zagotovi si svoje mesto in se prijavi

  Na voljo je še 25 prostih mest.

  V kolikor želite opraviti plačilo z bančnim nakazilom mi prosim pišite na hej@svoboda-gibanja.si ali uporabite kontaktni obrazec.