Cena six packa je lahko boleč hrbet

Trebušne mišice in mišice jedra (‘core’) najboljše razvijamo z držanjem planka in trebušnjaki s sestavljenimi gibanji, ki vključujejo celotno telo v različnih položajih.

Na ta način se mišice telesa namreč učijo delovati v medsebojni koordinaciji, se napeti IN sprostiti v pravem trenutku in zaporedju. Sama narava gibanja v katerega ste vpeti bo določala katere mišice in v kolikšni meri se vključujejo, ali je potrebno napeti mišice jedra in na kakšen način.

Pretirano napenjanje mišic trupa (predvsem trebušnih) med vsako ponovitvijo vsake vaje dela gibanje trdo in neučinkovito ter lahko dolgoročno še poslabša kronično mišično napetost, ki onemogoča sproščeno in svobodno gibanje.

Obsedeni smo postali s čvrstimi trebušnimi mišicami, najsi bo zaradi izgleda ali želje po varnem gibanju. A ironično veliko ljudi trpi bolečine v različnih delih telesa ravno zaradi pretirano zakrčenih in nesproščenih mišic trebuha!

Kadar so te neprestano napete, morajo – da bi se lahko držali vsaj približno pokončno – biti napete tudi mišice hrbta. Hkrati imamo torej napete mišice na sprednji in zadnji strani trupa, gibamo pa se ne. Kot bi hkrati pritiskali na plin in držali zavoro. Precej potratno, se vam ne zdi?

Trenutkov, ko je takšna sočasna napetost za varovanje zdravja hrbtenice dejansko potrebna, je v vsakdanjem gibanju malo. In s takšnim odzivom tudi ni nič narobe, je naraven. Problem nastane, ko po koncu akcije mišic ne znamo sprostiti in napetost ostaja tudi v mirovanju, ko je nepotrebna. Na ta način pravzaprav vadimo tudi med počitkom!

Super, boste rekli. Vse dokler nas mišice ne začnejo kronično boleti od silne utrujenosti in neprestanega napenjanja, dokler se ne zbujamo utrujeni in brez energije, dokler nas ne začnejo boleti koleno ali vrat … Saj razumete.

Normalna funkcija mišice je torej, da se vključi in napne kadar in kolikor je potrebno, nato pa sprosti, ko je akcije konec. Izmenično napenjanje in sproščanje torej.

Skozi izolirane vaje posamezno mišično skupino lahko okrepimo, a še bolj pomembno je, da jo potem znamo smiselno povezati z delovanjem preostalih mišic. Izreden posameznik v orkestru je namreč super, a glasba verjetno ne bo najboljša, če bo slabo usklajen z ostalimi glasbeniki.

Usklajeno delovanje celotnega telesa je ključ do zdravega, elegantnega, učinkovitega in sproščenega gibanja, zatorej naj bo tudi vadba usmerjena tako.